Απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου βάζει φωτιά στο θέμα των μονοπωλίων στα τυχερά παιχνίδια

Γερμανικό δικαστήριο του Μονάχου με πρόσφατη απόφασή του κήρυξε παράνομα τα μονοπώλια των κρατικών λαχειοφόρων αγορών ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο στους διεθνείς παρόχους τυχερών παιχνιδιών για την άσκηση ακόμη εντονότερης πίεσης με σκοπό της προάσπιση των συμφερόντων τους. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη απόφαση προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στην ήδη ταραγμένη αγορά τυχερών παιχνιδιών της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διοικητικό Δικαστήριο του Μονάχου εξέδωσε απόφαση με την οποία ουσιαστικά υπερασπίζεται την καταγγελία που υπέβαλε μια βαυαρική εταιρεία, ύστερα από απόρριψη της αίτησης της για άδεια εκμετάλλευσης λαχειοφόρου αγοράς στη διοικητική περιοχή του Άνω Παλατινάτου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Martin Arendts, το βαυαρικό υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε την αίτηση υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είχε τα απαιτούμενα προσόντα για τη διεξαγωγή λαχειοφόρων αγορών στο κράτος, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με το δικηγόρο της, η εταιρεία υπέβαλε διάφορες αναθεωρημένες αιτήσεις στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τα συνεχώς μεταβαλλόμενα και αδιαφανή κριτήρια του κράτους.

Το δικαστήριο του Μονάχου κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι η επιθυμία του κράτους να διατηρήσει το μονοπώλιό του είναι αντίθετη με το άρθρο 56 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Treaty of the Functioning of the European Union), το οποίο προστατεύει από τις έντονες, προστατευτικές πιέσεις των κρατών μελών της ΕΕ. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΕΕ επιτρέπει στα μέλη της να διατηρούν μονοπώλια στην παροχή τυχερών παιχνιδιών, με σκοπό τον περιορισμό των προβλημάτων εθισμού στο τζόγο, αλλά μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, τα κρατικά μονοπώλια είναι επιτρεπτά μόνον εάν αποφεύγουν να διαφημίζουν έντονα τα προϊόντα τους για να ενισχύσουν τις πωλήσεις. Στην περίπτωση της Βαυαρίας, η εταιρεία υπέβαλε πολυάριθμα παραδείγματα του κρατικού μονοπωλίου που προωθούσε μεγάλα τζάκποτ που περίμεναν να κερδηθούν, υποκινώντας ουσιαστικά τους γερμανούς πολίτες στο τζόγο. Κάτι βέβαια που αντιτίθεται στην υποτιθέμενη επιθυμία της κυβέρνησης να διατηρήσει τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Η απόφαση προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στη προγραμματισμένη, για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, συνάντηση των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας με θέμα την τελευταία διακρατική συνθήκη για τα τυχερά παιχνίδια. Στη συνθήκη θα πρέπει οπωσδήποτε να εισαχθούν ορισμένες διατάξεις για ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης λαχειοφόρων αγορών, μια συνθήκη η οποία έχει ήδη απορριφθεί ως μη εφαρμόσιμη από τουλάχιστον τέσσερα κρατίδια.

Η διαδικτυακή εταιρεία παροχής τυχερών παιχνιδιών Lottoland, η οποία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για γερμανική άδεια εκμετάλλευσης, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου, όπως και ο πάροχος λαχειοφόρου αγοράς Zeal. Τώρα εάν αυτή η δικαστική απόφαση θα έχει κάποιο πραγματικό αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) σκοπεύει πραγματικά να συνεχίσει να πιέζει τα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα τυχερών παιχνιδιών.