Γιατί οι διαιτητές δεν συμβουλεύτηκαν το replay στην αμφισβητούμενη φάση του Γιάννη

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με κάρφωμα στα μούτρα του Ουέστμπρουκ στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα, χάρισε τη νίκη στους Μπακς με 97-95 μέσα στην έδρα των Οκλαχόμα Σίτυ Θάντερς.
Ωστόσο όπως έδειξαν και τα replay, ο Γιάννης πριν φτάσει στο κάρφωμα είχε πατήσει την τελική γραμμή του γηπέδου και το καλάθι δεν έπρεπε να μετρήσει.

Οι διαιτητές δεν είδαν το replay της επίμαχης φάσης και κατοχύρωσαν το καλάθι, παρά τα έντονα παράπονα των παικτών της Οκλαχόμα.
Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό, ένας διαιτητής για να κάνει review, να δει δηλαδή το instant replay θα πρέπει να έχει προηγηθεί call στη ζωντανή ροή του αγώνα.
Αυτό σημαίνει ότι ο διαιτητής θα έπρεπε να έχει δει την φάση την ώρα του αγώνα και να μην είναι σίγουρος για την απόφασή του, ώστε να συμβουλευτεί το replay για να διώξει τις αμφιβολίες του.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ, ο διαιτητής αν και ήταν δίπλα ακριβώς στη φάση δεν είδε το πόδι του Γιάννη που πάτησε τη γραμμή, με αποτέλεσμα να μην τίθεται θέμα replay.

Απολύτως δικαιολογημένα λοιπόν τα παράπονα των Θάντερ οι οποίοι πέφτουν «θύματα» παρόμοιου περιστατικού για δεύτερη φορά, μετά το ματς με την Μινεσότα όπου οι διαιτητές δεν είχαν δει το αντικανονικό screen που προηγήθηκε πριν ο Ουίγκινς πετύχει το καλάθι.