Η Google μέσα στο 2016 απέσυρε 17 εκατομμύρια “κακές διαφημίσεις” που σχετίζονταν με τον τζόγο

Οι διαφημίσεις που αφορούσαν προώθηση τυχερών παιχνιδιών αντιπροσώπευαν το 1% των «κακών διαφημίσεων» που εξαίρεσε από την πλατφόρμα του κατά τη διάρκεια του 2016 ο οργανισμός της Google.

Ο Scott Spencer, διευθυντής διαχείρισης προϊόντων σχετικά με τη βιωσιμότητα των διαφημίσεων της Google, δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο εξηγεί με ποιό τρόπο η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης καταπολέμησε μέσα στο 2016 τις “κακές διαφημίσεις, τα κακά sites και τους scammers”.

O Spencer δήλωσε πως η Google «κατέβασε» 1,7 δισεκατομμύρια διαφημίσεις που παραβίασαν τις πολιτικές διαφήμισής της το 2016, όταν οι διαφημίσεις του 2015 που κρίθηκαν μη συμβατικές και απορρίφθηκαν ήταν 780 εκατομμύρια. Αυτό που εξόργισε περισσότερο τη Google ήταν ότι μεταξύ αυτών των διαφημίσεων υπήρχαν πάνω από 17 εκατομμύρια που αφορούσαν προσφορές που σχετίζονταν με τον τζόγο χωρίς όμως την απαραίτητη άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Σύμφωνα πάντα με τον Scott Spencer, η Google απέρριψε πολλές ακόμη προσπάθειες διαφήμισης τζόγου πρίν ακόμη δημοσιευθούν, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Αν και ο αριθμός των κακών διαφημίσεων που σχετίζονται με το τζόγο, ακούγεται τεράστιος, αυτός ωστόσο ωχριά μπροστά στα 68 εκατομμύρια διαφημίσεων που παραβίασαν συνολικά την πολιτική της Google. Παρουσιάστηκε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 500% σε σχέση με το 2015 που ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 12,5 εκατομμύρια διαφημίσεις.

Η Google κατέβασε σχεδόν 80 εκατομμύρια διαφημίσεις οι οποίες παραπλανούσαν και εξαπατούσαν τους χρήστες, αφού εμφανίζονταν ως ιατρικές πληροφορίες. Επιπλέον οι λεγόμενες “trick to click” διαφημίσεις οι οποίες εμφανίζονται στους χρήστες ως προειδοποιήσεις του λογισμικού συστήματος που χρησιμοποιούν αλλά στην πραγματικότητα αναγκάζουν τους χρήστες να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους κακόβουλο λογισμικό, ανέρχονταν σε 112 εκατομμύρια και ήταν έξι φορές περισσότερες από τις αντίστοιχες του 2015.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης, εντόπισαν μια μεγάλη αύξηση των “self-clicking” διαφημίσεων που παρατηρούνται στις πλατφόρμες κινητών τηλεφώνων και tablets, οι οποίες ανακατευθύνουν τους χρήστες στο app store (ή σε αντίστοιχο πρόγραμμα ανάλογα με την συσκευή) και αρχίζουν να κατεβάζουν κάποια εφαρμογή, χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη. Αυτού του είδους οι διαφημίσεις που εντοπίστηκαν και απενεργοποιήθηκαν την χρονιά που μας πέρασε ξεπέρασαν τις 23 χιλιάδες, όταν ο αριθμός των αντίστοιχων διαφημίσεων το 2015 ήταν μόλις μερικές χιλιάδες.

Οι προσπάθειες παράκαμψης των αυτοματοποιημένων συστημάτων ασφαλείας της Google, σημείωσαν επίσης σημαντική αύξηση μέσα στο 2016, η οποία οδήγησε σχεδόν 7 εκατομμύρια διαφημίσεις να τεθούν offline για σκόπιμη εξαπάτηση των συστημάτων της Google.