Τι σημαίνουν οι όροι ROI και Yield στο στοίχημα

Οι όροι ROI και Yield είναι δύο λέξεις που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στο στοίχημα όμως δεν είναι λίγες οι φορές που λανθασμένα συγχέονται μεταξύ τους από αρκετούς παίκτες του στοιχήματος.

Ο βασικός λόγος για τον οποίον ο καθένας μας παίζει στοίχημα είναι οι νίκες και η εξασφάλιση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κέρδους από αυτό. Επομένως θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε θεωρητικά αν έχουμε κέρδος ή απώλειες από τα στοιχήματά μας, αλλά και το ύψος αυτών.

Πολλοί παίκτες παρακολουθούν τα κέρδη ή τις απώλειές τους απλά ελέγχοντας τα υπόλοιπα των στοιχηματικών τους λογαριασμών. Ωστόσο αυτή είναι μια αρκετά ερασιτεχνική προσέγγιση και αρκετά επικίνδυνη θα λέγαμε, καθώς αυτή συχνά τους οδηγεί να επιλέγουν το ύψος των επόμενων πονταρισμάτων τους σύμφωνα με το υπόλοιπο των χρημάτων τους, κάτι βέβαια που είναι πολύ λάθος.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το κέρδος είναι ο σημαντικότερος όρος στο χώρο του online στοιχήματος, όχι άδικα βέβαια καθώς όπως αναφέραμε και προηγουμένως το κέρδος είναι και ο βασικός σκοπός όλων μας. Στην πραγματικότητα όμως οι όροι ROI και Yield είναι οι πραγματικοί δείκτες για το αν κάποιος έχει επιτυχία σε βάθος χρόνου, με τα στοιχήματά του και την στρατηγική στοιχηματισμού που χρησιμοποιεί.

Τα ROI και Yield είναι δύο εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία στα χέρια κάθε παίκτη του στοιχήματος και όχι μόνο, καθώς οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται και στην οικονομία (από όπου τους δανείστηκε το στοίχημα) και κάθε παίκτης που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με αυτούς. Φυσικά εννοείται πως δεν χρειάζεται να είμαστε μαθηματικοί ή οικονομολόγοι για να μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε καθώς είναι πολύ απλή τόσο η κατανόησή τους όσο και η χρήση τους στην πράξη.

Ας πάμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται τα δύο αυτά χρήσιμα εργαλεία:

Τι είναι το ROI

Το ROI προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Return Οn Investment και είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης στον χώρο της οικονομίας, αλλά και σε αυτόν του στοιχήματος, γιατί αντιπροσωπεύει την αποδοτικότητα κάθε επένδυσης μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια είναι ένα νούμερο που μας λέει αν μια επένδυσή μας απέδωσε ή όχι κέρδος. Στο στοίχημα με απλά λόγια το ROI δείχνει αν έχετε κέρδη ή απώλειες από τα στοιχήματά σας σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πώς υπολογίζεται το ROI

Για να υπολογίσετε το ROI για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πρέπει να διαιρέσετε τα καθαρά κέρδη προς το αρχικό κεφάλαιο.

Ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο υπολογίζουμε το ROI είναι ο εξής:

Παράδειγμα: Έστω ότι ξεκινάμε να στοιχηματίζουμε με αρχικό κεφάλαιο 1.000 € και επί έναν μήνα τοποθετούμε κάθε μέρα ένα στοίχημα αξίας 100€ το καθένα. Αν στο τέλος του μήνα το συνολικό ποσό που έχουμε στο στοιχηματικό λογαριασμό μας είναι 1.250 €, τότε πολύ εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα καθαρά μας κέρδη είναι 250 € μιας και τα 1.000 € είναι το αρχικό μας κεφάλαιο. Σε αυτή την περίπτωση το ROI είναι: 250 / 1000 x 100 = 25,00 %.

Το ROI το χρησιμοποιούμε για να δούμε πόσα κέρδη βγάλαμε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε συνάρτηση με το αρχικό μας κεφάλαιο. Στο προηγούμενο παράδειγμά μας δηλαδή βγάλαμε μέσα σε ένα μήνα το 25% του κεφαλαίου μας.

Στην περίπτωση που δεν έχετε κέρδος αλλά απώλειες, τότε το ROI θα είναι αρνητικό.

Τι είναι το Yield

Το Yield μας δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της αποδοτικότητας των στοιχημάτων μας σε συνάρτηση με τον συνολικό τζίρο των πονταρισμάτων μας.

Σε αντίθεση με το ROI που μας δείχνει το ποσοστό κερδών/απωλειών επί του αρχικού κεφαλαίου μας, το Yield μας δείχνει την καθαρή απόδοση της επένδυσής μας, δηλαδή τα καθαρά κέρδη ή τις απώλειες μας από τα στοιχήματά μας.

Το Yield είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε αν ένας tipster είναι καλός ή όχι. Ένας καλός tipster θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα 6-7% Yield σε σύνολο 100+ στοιχημάτων για να μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος και με διάρκεια στις προβλέψεις του.

Πώς υπολογίζεται το Yield

Για να υπολογίσουμε σωστά το yield πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε τα καθαρά κέρδη ή τις απώλειές μας. Αυτό γίνεται εύκολα αν από το συνολικό ποσό που υπάρχει στον στοιχηματικό λογαριασμό μας αφαιρέσουμε το αρχικό κεφάλαιο. Επίσης χρειάζεται να υπολογίσουμε τον συνολικό αριθμό των στοιχημάτων μας. Για να βρούμε το yield διαιρούμε το καθαρό κέρδος μας δια το συνολικό ποσό πονταρισμάτων μας.

Ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο υπολογίζουμε το yield είναι ο εξής:

Παράδειγμα: Στο παράδειγμα που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως, το συνολικό ποσό πονταρισμάτων μας είναι 30 στοιχήματα x 100 € = 3000 €. Δεδομένου ότι κερδίσαμε 250 €, το yield μας είναι:

250 / 3000 x 100 = 8.33 %

Τι θα πρέπει να προσέχετε σχετικά με το Yield

Το Yield είναι ένα % ποσοστό. Σε πολλούς επικρατεί η εντύπωση ότι όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης Yield, τόσο πιο ικανός και αξιόπιστος είναι κάποιος που προτείνει προγνωστικά. Αν κάνει κανείς μια έρευνα αγοράς θα διαπιστώσει ότι ένας καλός tipster έχει Yield που κυμαίνεται μεταξύ 5-15%. Εάν όμως μείνουμε σε αυτό το ποσοστό, κινδυνεύουμε να πέσουμε σε μια μεγάλη “παγίδα”. Αν ψάχνετε στο διαδίκτυο για ιστοσελίδες και tipsters που προβάλουν τις στοιχηματικές προτάσεις τους μέσω του δείκτη Yield τους, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτός θα πρέπει “υποχρεωτικά” να συνοδεύεται από δυο σημαντικές παραμέτρους.

  1. Η πρώτη παράμετρος είναι ο αριθμός των στοιχημάτων που έχουν προταθεί/παιχθεί, από τον οποίο έχει προκύψει το Yield του εκάστοτε tipster. Είναι μεγάλο λάθος να κοιτάμε μόνο το Yield χωρίς αυτός να συνοδεύεται από τον αριθμό των στοιχημάτων από τα οποία έχει προέλθει. Μπορεί π.χ. να συναντήσουμε κάποιον που μετά από 10 στοιχήματα να έχει πολύ υψηλό ποσοστό Yield που αγγίζει ακόμη και το 27% και κάποιος άλλος να έχει παίξει 1000 στοιχήματα και να έχει Yield 5%. Αν μείνουμε μόνο στα ποσοστά (χωρίς να λάβουμε υπόψη τα στοιχήματα) τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο πρώτος tipster είναι πιο αποδοτικός από τον δεύτερο, είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα; Η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Για την ακρίβεια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, το Yield μειώνεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου και μετά από κάθε στοίχημα και ειδικά αν κάποιος χάνει συχνά το Yield κατρακυλά προς τα κάτω ταχύτατα.
  2. Η δεύτερη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι η διάρκεια ενός tipster. Εξυπακούεται ότι κάποιος που έχει έναν καλό δείκτη Yield έπειτα από ικανοποιητικό αριθμό στοιχημάτων, είναι αξιόπιστος και μπορούμε να τον ακολουθήσουμε. Αν ωστόσο ελέγξουμε την προϊστορία του και διαπιστώσουμε ότι έχει σταθερά καλούς δείκτες Yield για αρκετά χρόνια, τότε αυτός ο tipster σημαίνει ότι είναι σταθερός, χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και άρα είναι πραγματικά “δυνατός”.

Συμπερασματικά

Και οι δυο αυτοί δείκτες είναι πολύ σημαντικοί στο στοίχημα και αντικατοπτρίζουν, αρκετά αξιόπιστα, την ικανότητα οποιουδήποτε να προβλέπει σωστά στα στοιχήματά του σε βάθος χρόνου. Παρόλα αυτά για να μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε σωστά στην πράξη, είναι απαραίτητο να κρατάτε αρχείο με τα στοιχήματά σας αλλά και να κάνετε σωστή διαχείριση του κεφαλαίου σας.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι όσα περισσότερα στοιχήματα τοποθετείτε είναι λογικό το yield να πέφτει. Αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνεται η αποδοτικότητά σας, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι πολύ πιο κερδοφόρο να έχει κανείς 10% Yield με 500 στοιχήματα, από το να έχει 15% Yield με 50 στοιχήματα.